Tatueringsborttagning


Tatueringsborttagning med laser


Vill du utföra en tatueringsborttagning för att göra en ”cover up” behöver du några behandlingar med laser. Det är enkelt att bleka svarta tatueringar och ett par behandlingar med en bra laser brukar räcka. De med färg kan däremot vara mycket svårare att ljusa upp. Det är flera faktorer som avgör resultatet t.ex hur djupt tatueringen ligger, vilken typ av färg den är gjord med samt din kropps förmåga att läka skadan. Det är viktigt att du förstår att man inte kan beräkna exakt hur många laser-behandlingar som krävs och att det slutliga resultatet kan variera.


Så utför vi tatueringsborttagning


När vi tar bort tatueringar riktar vi lasermaskinens munstycke mot din tatuering och sedan flyttar det längs med tatueringen. Laserljuset passerar genom huden och tas upp av färgen i tatueringen. De korta laserpulserna skapar då något som kallas för fotoakustisk tryckvåg och med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen sprängs de mikroskopiska tatueringspigmenten till mindre delar. Eftersom vår laser har två pulser sänder den ut två tryckvågor i samma puls, vilket förbättrar resultatet av pulsen avsevärt. En starkare puls betyder ett bättre och snabbare resultat! Det nedbrutna pigmentet forslas sedan vidare till lymfsystemet med hjälp av de vita blodkropparna. Blekningen är en långsam process för kroppen och den pågår under ca 1 -2 mån efter behandlingstillfället. Allt pigment försvinner inte med en behandling, utan en större del blir kvar i huden. Behandlingen behöver upprepas med 4-8 veckors mellanrum.


Kan alla ta bort tatuering med laser?


Du måste ha fyllt 18 år och vara frisk. Vi behandlar inte gravida eller ammande mammor eller tatueringar placerade närmare än 2 cm från ögat. Vid konsultationen går vi tillsammans igenom en hälsodeklaration för att försäkra oss om att de har dom rätta förutsättningarna för en behandling.


Hur många laserbehandlingar behövs?


Antalet behandlingar är mycket individuellt och varierar från person till person därför att flera olika faktorer påverkar, exempelvis tatueringsfärg och hudtyp. Du kan behövas 4-8 behandlingar, ibland fler, ibland färre, beroende på om tatueringen du har ska blekas inför en cover up, eller om du vill ta bort den för gott. Det viktiga för dig som behandlas är att vara medveten om att det tar tid och att det oftast behövs 6-8 veckor mellan behandlingstillfällena för bästa resultat. Det går inte att stressa fram ett bra resultat – människor reagerar och läker olika.


Hur går efterbehandlingen till?


Skötseln efter en tatueringsborttagning är inte komplicerad. Det är som att ta hand om ett ett mindre sår eller en brännskada. Det kan vara skönt att kyla ned det behandlade området timmarna efter själva behandlingen. Det dämpar även svullnaden. Badda området dagligen med ljummet vatten på en tvättlapp eller bomullspadd som inte luddar. Eventuella blåsor håller man bara rena och torra men låter dem i övrigt vara ifred. Man ska absolut inte klia bort eventuella sårskorpor, detta för att undvika infektionsrisk och ärrbildning.


Gör det ont att ta bort en tatuering med laser?


Laserbehandlingen kommer troligtvis att kännas ungefär som när du gjorde tatueringen. En del liknar känslan vid den man förnimmer, när man snärtar en gummisnodd mot huden. Vissa kan uppleva det mer obehagligt än andra. Det är huvudsakligen värmen som orsakar smärta vid tatueringsborttagning. För att förebygga smärta kan man använd EMLA creme under plastförband 1-2 timmar innan behandling. Emla använder vi för att bedöva hudytan och bidrar därmed till att behandlingen känns mindre. Emla finns att köpa receptfritt på apoteket. Tatueringsborttagning, kolla denna video för att se hur det går till!


När är det dags för nästa laserbehandling?


Det bästa är att låta det gå 4-8 veckor mellan laserbehandlingarna. Anledningen till de långa uppehållet är den långsamma processen för lymfsystemet att forsla bort det frigjorda bläcket. Det är viktigt att du är frisk vid behandlingstillfället, detta för att inte ytterligare belasta kroppens lymfsystem, som då har fullt upp om du har en pågående infektion eller är sjuk på annat sätt.


Försvinner tatueringen helt?


Oftast försvinner tatueringen helt men man kan aldrig garantera det. Vissa tatueringar och färger är svårare att ta bort än andra. Hos ett fåtal kan det finnas svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Med den lasertyp som vi använder oss av, brukar resultaten bli mycket bra. Innan behandlingen går vi igenom vilka förväntningar du har och att det är ett realistiskt resultat.


Tatueringsborttagning i olika färger?


Svart, blå-svart och mörka färger fungerar som regel utmärkt att ta bort med den Q-switchade YAG-lasern. Röda färgpigment behandlar vi också med den Q-switchade YAG-lasern men då med en annan våglängd. Vita pigment kan vara svåra att ta bort, detsamma gäller även vissa röda och rosa nyanser. De nyanser som kan vara svåra att få bort är Gröna och turkosgröna nyanser, oavsett vilken lasermetod som används.


Hur många laserbehandlingar behövs?


Människor reagerar och läker olika på tatueringsborttagning. Ju äldre din tatuering är, desto enklare kommer det att vara att bleka bort den. Tatueringar med mycket konturer tar lite längre tid innan man känner sig nöjd med resultatet därför att konturerna sitter djupare i huden än övriga färgerna. Andra faktorer som kan spela in är tatueringens djup, storlek, mängden pigment och kroppens förmåga att transportera bort pigmentet. Antalet behandlingar är mycket individuellt och varierar från person till person. Det viktiga för dig som behandlas är att du är medveten om att det tar tid att ta bort en tatuering och att vi inte kan stressa fram ett bra resultat.


Hur många behandlingar innan en cover up?


Som du kan läsa ovan så är det alltså väldigt svårt att svara på innan du har blivit behandlad. Det man kan säga är att patienten behöver färre behandlingar än vid borttagande av en tatuering, det vanligaste är 3-5 behandlingar. Det bästa är alltså att efter du har varit på en behandling hos oss, kontaktar din tatuerare, som då får avgöra om det har blekts tillräckligt mycket, för att kunna göra en snygg cover up över den gamla tatueringen.


Kan man få ärr av laserbehandlingen?


Normalt får man inte ärr av att ta bort med laser. Patienten kan få skorpor, eller i vissa fall blåsor efter utförd behandling. Detta är en naturlig del av sårläkning. Pilla sedan inte bort skorporna eftersom risken för infektion och ärrbildning ökar. Därför är eftervården superviktig.


Vad ska jag tänka på innan tatueringsborttagning?


Du ska vara frisk dvs. ingen pågående infektion eller antibiotika/kortison behandling.


Garantier


Vi använder den effektivaste och säkraste metod som idag finns att tillgå (sk Q-switchad YAG-laser) men kan däremot inte i det enskilda fallet garantera att hela tatueringen försvinner till 100%


Tänk på att….


Det är vanligt att det kliar, vilket är en del av läkningsprocessen! Absolut förbjudet att klia eller pilla bort skorpor och blåsor.


Besöksadress:

Brunnsgatan 4a
172 68 Sundbyberg

Kontaktuppgifter:

0760-22 11 90
08-21 26 26

Info@skincarebysandgren.se

Social media: